7 Mart 2012 Çarşamba

EVCİL HAYVANLARDA TÜY SAĞLIĞI

Önceki postta da yazdığım gibi biz kediler-köpekler belirli dönemlerde çok tüy dökeriz .Hazır bahar kapıdan baktırmışken, mevsimsel olan tüy dökülmemiz gerçekleşecek kalın tüylerimiz gidecek yerini  ince tüyler alacak. Ve sizler de yerlerde tüylerimizi gördükçe çıldıracaksınız :) Eğer mevsimsel tüy dökülmesi hariç sene içinde de çok tüy döküyorsak bunun pek çok sebebi var ;kullandığımız mamadan tutun şampuana kadar her şey tüylerimizin sağlığını etkiliyor.
Baktım tüy dökmemizden epeyce şikayet eden var; tüylerimizin sağlıklı olabilmesi için bir kaç öneri yazmaya karar verdim:
1)Bizler siz insanlar gibi çok sık yıkanmayız eğer bizi çok sık yıkarsanız derimizdeki yağ dengesi bozulur ve tüylerimiz zayıflar.Ayda 1 yıkanmamız yeterlidir. Eğer çok kirliysek köpek-kediler için kuru şampuanlar var bizi onlarla silebilirsiniz. Bebekler için olan ıslak mendiller de işinizi görür.
2)Bizleri lütfen kedi/köpeklere özel olan şampuanlarla yıkayınız. Tüylerimizin rengine,yapısına göre çeşitli şampuanlar var. Bize uygun şampuanı veterinerimizden öğrenebilirsiniz.
3)Parazit aşılarımızı da ihmal etmeyin olur mu? Kene ve pireler de tüylerimizin dökülmesine sebep olur.Parazitlerimizi engellemek için kene-pire damlaları ya da tasmaları kullanabilirsiniz. Ama ben damlalar daha uzun ömürlü oldukları için damlayı öneriyorum.
4)Lütfen bize yedirdiğiniz mamalara da dikkat edin,kaliteli mamalar ve dengeli beslenmemiz tüylerimizin sağlıklı olmasında etkilidir.
Son olarak tüm bu yazdıklarıma dikkat ediyorsanız ve dostunuz hala çok fazla tüy döküyorsa lütfen veterinerinize danışınız.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder